piątek, 3 kwietnia 2015

Grzanki na słodko czyli hiszpańskie torrijas









Torrijas - to hiszpańskie grzanki na słodko. Można je kupić w cukierniach przez cały rok, ale  w czasie Wielkanocnym, robi się je niemal w każdym hiszpańskim  domu. Do ich przygotowania używa się najczęściej  czerstwej bułki (wrocławska przepis tutaj). Bułkę kroi się w grube kromki (grube na ok. 3 cm). Następnie każdą moczy w aromatyzowanym, słodkim mleku oraz roztrzepanym jajku. Tak przygotowaną bułę smaży się na oleju. Usmażone grzanki polewa się najczęściej słodkim syropem, miodem, a czasami  i winem.  Jeszcze troszkę mielonego cynamonu i tradycyjny deser z Hiszpanii  gotowy.

SKŁADNIKI: (na ok. 12 grzanek ; czas przygotowania ok. 60 minut)

  • 1 bułka wrocławska z dnia poprzedniego
  • 0,5 l mleka
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 laski cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli 
  • ok. 1 szklanka oleju do smażenia
  • Miód do polania grzanek 
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać skórkę z cytryny, cynamon i cukier. Wszystko razem zagotować. Przelać do płaskiego szerokiego naczynia, pozostawić do wystygnięcia.
Bułkę pokroić w grube kromki. Każdą dokładnie namoczyć przez kilka minut w mleku.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka ze szczyptą soli.
Na patelni rozgrzać dobrze olej.
Każdą kromkę delikatnie wyjąć z mleka i ostrożnie obtoczyć w jajku.
Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Podawać polane miodem, syropem lub słodkim winem.
Ja podałam z bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego :)




Wielkanocne Smaki - edycja V


Wegetariańska Wielkanoc 2015
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz