poniedziałek, 30 maja 2016

Curd ananasowy(krem z ananasa)




Krem jest aksamitny i bardzo aromatyczny. Doskonały do przekładania ciasteczek, makaroników i biszkoptów.  

Składniki: czas przygotowania ok.25 minut


  • 500 g ananasa (świeży i dojrzały owoc)
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 70 g masła
  • 1  łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki wody
Ananasa obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy twardego rdzenia. Rozdrabniamy blenderem. 
Do rondelka wsypać cukier, dodać żółtka i dwa całe jajka. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając rózgą do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy masło i zblendowany ananas.
Całość gotujemy  na średnim ogniu mieszając przez  ok 15 minut. 
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do kremu, zagotować.
 Krem powinien lekko zgęstnieć.
 Gotowy i gorący krem przetrzeć przez sitko i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Doskonały do przekładania biszkoptów, makaroników itp.

Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. O mniam, ananasowy musi być cudownie świeży w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu bajka! Jadłam już curd cytrynowy, ale ananasowy jeszcze nigdy. Muszę to chyba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń