Pyszny i delikatny torcik czekoladowy z truskawkami, przełożony kremem śmietanowo-budyniowym powstał z myślą o wspólnej akcji truskawkowej Ciasto na niedzielę.
SKŁADNIKI: blaszka 30x30 cm; przepis na 10 porcji
czas przygotowania ok. 3 godzin
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jaj (żółtka i białka osobno)
- 50 g rozpuszczonej czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao
- 100 g mąki
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
Krem śmietanowo-budyniowy:
Budyń:
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 50 ml śmietanki 26%
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Śmietana:
- 1/2 l dobrze schłodzonej śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 250 g pokrojonych truskawek

- 50 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietany 26%
Dodatkowo:
5 ładnych truskawek
1/3 gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Przygotowanie biszkoptu:
Dno blaszki wyłożyć pergaminem, (boków niczym nie posypujemy ani nie smarujemy).
Białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania dodać połowę cukru i zmiksować.
Żółtka zmiksować na puch z pozostałym cukrem, wlać rozpuszczoną letnią czekoladę, zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i sok z cytryny i razem zmiksować.
Żółtka z czekoladą dodać do piany i zmiksować na małych obrotach.
Wsypać przesiana mąkę z kakaem i delikatnie wymieszać rózgą. Na koniec wlać zimną wodę i dokładnie połączyć.
Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 20 minut.
Pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Zimny za pomocą noża odkroić od brzegów blaszki.
Przygotowanie budyniu i kremu:
Mleko zagotować ze śmietanką. Żółtka zmiksować z cukrem i mąką.
Zalać gorącym mlekiem i zagotować, mieszając, żeby nam się nie przypalił.
Gorący przykryć folią spożywczą. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Śmietankę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem, uważając, żeby nie przebić. (miksujemy na małych obrotach miksera).
Zimny budyń lekko zmiksować, następnie dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Schłodzić w lodówce.
Przełożenie biszkoptu:
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.
Biszkopt wyrównać i posmarować czekoladą. Pokroić na 3 dziesięciocentymetrowe paski.
Na paterze ułożyć pierwszy pasek, posmarować 1/3 częścią kremu i posypać truskawkami. Przykryć drugim paskiem, posmarować kremem i posypać truskawkami.
Przykryć ostatnim biszkoptem, czekoladą do wewnątrz i lekko docisnąć.
Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, dokładnie wygładzić i schłodzić 20 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować truskawkami.
Schłodzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować truskawkami.
Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:
Katarzyna; Czarrna od kuchni
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Joanna; Sama słodycz u Asi
Asia; Sama słodycz u Asi
Marzena; Kulinarna Maniusia
Dorota; Moje małe czarowanie
Małgosia; Marcepanowy kącik
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Dagmara; Na ciasteczkowych papierach
Małgorzata; Kuchnia i podróże
Joanna; Grunt to przepis
Bożena; Moje domowe kucharzenie
Aneta; Piekielna kuchnia Anety
Iwona; Izioni pyszne smaki
Edyta; Kuchenne zapiski Edyty
Danusia; Moje wypieki i nie tylko
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem
Dziękuję we wspólnym pieczeniu :)
pyszny ten torcik ci wyszedł,dziękuje za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Porwałabym Ci kawałek wprost z monitora! :D Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, częstuję się i pożeram :-) Dziękuję Dorotko za wspólną truskawkową zabawę :-)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje, dziękuję za wspólne wydarzenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńDorotko wspaniałe ciasto :) dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDorotko - wspaniałe ciasto. Truskawki i czekolada to jest to co "misie lubią najbardziej". ;) Dziękuję za wspólne... truskawkowanie. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak smaczną akcję. Dawno nie było tyle smakołyków. ;)
OdpowiedzUsuńCudne ciacho. Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje i musi cudownie smakować :) Dziękuję za wspólny truskawkowy weekend :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda, dziękuję za wspólny weekend;)
OdpowiedzUsuńprezentacja przyciąga wzrok, wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń