czwartek, 16 lutego 2017

Łopatka jagnięca duszona z warzywami





To był wyjątkowy obiad. Jagnięcina, to jedno z droższych mięs, nie zawsze dostępna. Tutaj nie ma problemu, żeby ją kupić, w Polsce może być różnie.  Miałam w planach zrobić pieczoną jagnięcinę, ale ostatecznie wyszła duszona z warzywami i białym winem. Mięso jest aromatyczne, bardzo soczyste, ładnie odchodzi od kosci. Pod koniec duszenia dodałam podsmażone ziemniaki,  które razem z mięsem stworzyły wyborne danie jednogarnkowe.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem

SKŁADNIKI: na 4 osoby; czas przygotowania ok. 90 minut

  • 2 łopatki jagnięce (1,2-1,5 kg razem)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże marchwie
  • 2 szklanki białego, półsłodkiego, musującego wina
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 duża cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • 7 łyżek oliwy z oliwek Virgen Extra
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek

WYKONANIE:


Do głębokiego rondela lub patelni wlać 3 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz ułożyć przerąbane jagnięce łopatki.


Podsmażyć, gdy się przypieką, dodać plasterki czosnku, gałązki rozmarynu i lekko posolić. Chwilę podsmażyć, następnie dodać marchew pokrojoną w kostkę i zalać winem.
Dusić pod przykryciem ok.
60 minut od czas do czasu zamieszać.


Na patelnię wlać pozostałą oliwę i dodać cebulę pokrojoną w talarki. Lekko zarumienić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubsze plastry lub dużą, nieregularną kostkę.
Dusić przez kilkanaście minut, aż się lekko przyrumienią i będą al dente. Podsmażone ziemniakami z cebulą dodać do mięsa, wszystko dusić pod przykryciem ok 15-20 minut.
Miękką jagnięcinę z warzywami doprawić koperkiem i przyprawami.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Rzadko jadam jagnięcinę, bo nigdy nie wiem jak ją przygotować. Jak się w końcu skuszę na to mięso, na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej smakuje z dużą ilością czosnku, tego nigdy nie żałuj. Żeby potem się tak nie odbijał, należy wyciągnąć jego środkową część.

      Usuń