poniedziałek, 22 maja 2017

Ryż duszony z jabłkami i słodkimi rodzynkami


Prosty, szybki i smaczny deser z ryżu, jabłek i rodzynek.


SKŁADNIKI na 4 porcje:
Czas przygotowania 25 minut


  • 150 g suchego ryżu
  • 2 jabłka Golden
  • garść rodzynek
  • 400 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:

Do rondelka wsypać suchy ryż, wlać olej wsypać sól i chwilę poprażyć, aż ryż zbieleje.
Wlać wodę, dodać cukier, rodzynki, masło i cynamon.
Gotować na małym ogniu 5 minut.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wsypać do ryżu, gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż ryż wypije niemal całą wodę.
Zamieszać, przykryć i dusić całość jeszcze ok. 15 minut. 
Uprażony ryż podawać z jogurtem greckim lub śmietaną.

Smacznego :)

1 komentarz: