niedziela, 6 sierpnia 2017

Ogórki z papryką (sałatka na zimę)


Sezon ogórkowy już się kończy.
Na pewno większość z Was ma już go za sobą, ale dla tych co chcą  go jeszcze czymś urozmaicić, polecam pyszną sałatkę z ogórków i papryki w zalewie słodko-kwaśnej.

SKŁADNIKI 1 porcja
Czas przygotowania ok. 4-5 godzin

  • 5 kg dużych ogórków 
  • 4-5 sztuk czerwonej papryki
  • 1/2 kg cebuli
Solanka:
  • 1l wody
  • 1/2 szklanki soli

Zalewa:
  • 1l wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować wodę z solą i odstawić do ostygnięcia.
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, a te przekroić na pół
lub na trzy części. (w zależności od wielkości i grubości)
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białą wewnętrzną skórę, pokroić w paski, a potem w kostkę.
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż pokroić w talarki.
Wszystkie warzywa wymieszać w dużej misce z solanką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na trzy godziny, żeby puściły sok.
Po trzech godzinach odlać sok.
Sałatkę przełożyć do czystych słoiczków.

Ugotować zalewę octową.

Gorącą zalewą zalać słoiki z sałatką.
Wytrzeć gwint, dokładnie zakręcić.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut, następnie wyjmujemy z wody, studzimy i odstawiamy do spiżarni.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz